top of page

Sparebankstiftelsen DNBs stipend 2015 tildeles Andrea Bakketun & Christian Tony Norum for verkene «Glemt der de hører hjemme», «D68: Reisebrev» og «Perpetuum mobile: Andre kapittel», 2015

Installasjonen er preget av et lekent samarbeid og har et bredt kunstnerisk perspektiv, som med fysiske, konkrete referanser skaper et stort rom hvor tiden flyter. Blant annet tar kunstnerne utgangspunkt i den intime situasjonen av en leilighet som et historisk ladet sted, live-feed fra Oslo Kunstforening, egne filmer og bearbeidet arkivmateriale som sammen bidrar til en kaleidoskopisk opplevelse av tid og rom. Presentasjonen er lagdelt med både statiske elementer og levende bilder. Slik genereres et flerdimensjonalt verk hvor publikum også selv beveger seg innenfor et rammeverk i utstillingen som inviterer til en personlig analytisk erfaring.

Sparebankstiftelsen DNBs kunststipend tildeles for å oppmuntre og støtte kunstnere i etableringsfasen. Som en del av stipendet får vinneren også tilbud om en separatutstilling ved Oslo Kunstforening.

I årets utstilling medvirket Andrea Bakketun og Christian Tony Norum, Juan Andres Milanes Benito, Tora Dalseng, Olve Sande og Helene Sommer.

Stipendet har blitt delt ut årlig siden 2008. Tidligere vinnere inkluderer: Ellisif Hals og Susanne Skeide (2008), Ignas Krunglevicius (2009), Ann Cathrin November Høibo (2010), Kaia Hugin (2011), Marie Buskov (2012) Sandra Mujinga (2013) og Ingrid Lønningdal (2014).

– Årets stipendvinner, og flere av de vi nå løfter frem i stipendutstillingen, vil markere seg i årene fremover. De er kanskje kjent innen kunstscenen men ikke generelt i befolkningen. Vi mener de fortjener å bli løftet frem og få en ekstra oppmuntring til å gå videre i kunstnerskap, sier Marianne Hultman ved Oslo Kunstforening.

For kunstnere i etableringsfasen innebærer stipendutstillingen en viktig mulighet, sier tidligere stipendmottakere:

– Slik jeg ser det nå, har stipendutstillingen vært en av milepælene i min karriere. Da jeg ble nominert var ikke arbeidet mitt spesielt kjent for den norske kunstscenen. Etter at jeg vant visste jeg at jeg var «på kartet», sier Ignas Krunglevicius, som mottok stipendet i 2009. Arbeidene hans vises nå internasjonalt, i 2014 deltok han i den nordiske paviljongen på Arkitekturbiennalen i Venezia, og verket han deltok med i stipendutstillingen har blitt vist ved Sydney-biennalen og blitt kjøpt inn til Hamburger Bahnhofs samling i Berlin.

Fjorårets stipendmottaker, Ingrid Lønningdal, sier at det å få stipendet og å bli invitert til å delta i stipendutstillingen var en stor anerkjennelse.

– Det viser at man passerer et stadig smalere nåløye. Samtidig er det en boost å bli sett av en faglig sterk jury, sier Lønningdal.
Hun understreker at det er spesielt viktig med visningsmuligheter i etableringsfasen, både fordi man får produsert nye verk og møter publikum.

– I tillegg gir stipendet økonomisk frihet for en periode. Pengene kan gjøre det mulig å bruke mer tid på å jobbe med kunst, å realisere et større og kostbart prosjekt, investere i utstyr, få et bedre studio eller til å dra på studietur. Alt dette handler om etablering, sier Lønningdal.

Juryen består av juryformann Sabrina van der Ley (avdelingsdirektør ved Museet for samtidskunst, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design); Jan Christensen (billedkunstner); Marianne Hultman (kunstnerisk og daglig leder ved Oslo Kunstforening); Steffen Håndlykken (billedkunstner og direktør ved 1857) og Marit Paasche (kritiker og kunsthistoriker).

Årets stipendutstilling er kuratert av Steffen Håndlykken.

Oslo Kunstforening er støttet av Oslo kommune og Kulturrådet.

bottom of page